Rillingen over mijn rug

Posted by
|

Als je mij een half jaar geleden had gevraagd of er nog ruimte was voor een nieuwe talentenjacht op tv had ik absoluut aangegeven dat dit niet het geval was. De overdaad aan vergelijkbare shows was zo enorm dat het onwaarschijnlijk leek dat het succes van de begintijd nog eens geëvenaard zou worden. Ondertussen weten we beter.

De briljante mediastrateeg John de Mol is met een nieuwe show gekomen die alle voorgaande talentenjachten heeft overschaduwd. De naam is bij vrijwel iedereen bekend: the Voice of Holland (TVOH). Zelf heb ik er ook met veel genoegen naar gekeken. Ik voel me niet eens bezwaard om dit toe te geven. Zo veel mensen hebben het gevolgd dat er amper iemand overblijft om je uit te lachen. at heeft nu dit enorme succes veroorzaakt? Hier volgen de, naar mijn mening, belangrijkste redenen.

1. Focus op het positieve. Bij de start van een talentenshow als ‘Idols’ screent men talentvolle maar vooral ook veel talentloze zangers en zangeressen. Een deel van de lol zit hem in het afbranden van deelnemers die er niets van bakken. Pas in de laatste fase blijven de goede artiesten over en ook zij krijgen vaak stevige en ongezouten kritiek te verduren. TVOH heeft een andere formule. De show start direct met een beperkte groep getalenteerde kandidaten. De deelnemers worden continu gecomplimenteerd en de hemel in geprezen, met af en toe een kritische opmerking. Deze benadering wekt bij de kijker meer enthousiasme op.

2. Innovatie. Er is een nieuw element toegevoegd, namelijk de draaiende stoelen waardoor je de kandidaten niet ziet. Hierdoor beoordelen de juryleden nog sterker op zangkwaliteiten, maar vooral de extra spanning die het oplevert maakt het aantrekkelijk.

3. Slim gebruik van Social Media. Social Media zijn zo uitvoerig ingezet dat op sommige momenten de hashtag van TVOH (#tvoh) de meest gebruikte hashtag van Twitter wereldwijd was. Ook op Hyves & Facebook reageerde men op het programma. De deelnemers waren zichtbaar op hun iPads bezig, wat in ieder geval de illusie van direct contact versterkte.

4. Het adopteren van een held. In één van de eerste afl everingen vertolkte Ben Saunders het nummer ‘Use Somebody’ van Kings of Leon. Ik volgde het programma nog niet, maar werd er via Twitter op gewezen. Toen ik het fi lmpje afspeelde op m’n telefoon, liepen – ondanks de beperkte geluidskwaliteit – de rillingen over m’n rug. Toen ben ik het programma gaan volgen en bleken er nog veel meer waanzinnige onbekende zangers en zangeressen deel te nemen. De eerste drie redenen droegen vast allemaal sterk bij aan het succes van de show. Maar waarschijnlijk was elke show met Ben Saunders een groot succes geworden. Wat een geweldenaar!

Add a comment

You must be logged in to comment.

Skip to toolbar